Dorpen

St. Wolfgang aan de Wolfgangsee

St Wolfgang Wolfgangsee Oostenrijk Bergen Meer

St. Wolfgang aan de Wolfgangsee staat ook wel bekend als Sankt Wolfgang en is een populaire bestemming in het Salzkammergut in Oostenrijk. Het fraaie dorp met charme ligt in een glooiend landschap en aan het prachtige meer, waar je ook vele activiteiten kunt ondernemen.

Geschiedenis St Wolfgang aan de Wolfgangsee

St Wolfgang aan de Wolfgangsee heeft haar naam te danken aan de Sint Wolfgang, die in 976 zijn toevlucht zocht in zijn eigen klooster aan de Mondsee. Na de heiligverklaring van Wolfgang in 1052 werden tal van genezingen en wonderen aan hem toegedicht, wat bijdroeg aan een groeiende populariteit van Sankt Wolfgang. Ter ere van de heilige, werd er in 1183 door paus Lucius III een kerk gebouwd en deze kerk werd een ,
Door de bedevaarten werd er meer gebouwd in het kleine plaatsje, terwijl de kerk ook diverse kunstenaars aantrok, die onder andere altaren en een preekstoel in St. Wolfgang bouwden. De top van de bedevaarten werd in de vijftiende en zestiende eeuw bereikt, toen Sint Wolfgang het vierde pelgrimsoord in Europa was, na Rome, Aken en Einsiedeln.

De populariteit van St. Wolfgang daalde echter door de eeuwen heen, maar de populariteit kwam terug vanaf de negentiende eeuw terug, vanwege de keizerlijke residentie in het nabijgelegen Bad Ischl, terwijl de Wolfgangsee watersporters en andere reizigers aantrok. Ook trokken beroemde kunstenaars naar de Wolfgangsee om het prachtige natuurschoon te schilderen.

Ook de film Im weissen Rössl dat zich afspeelt aan dit beroemde meer in het Salzkammergutwas een internationaal succes en dit trok beroemdheden van over de gehele wereld naar St Wolfgang. Er was in de jaren dertig zelfs een luchtverbinding tussen Berlijn en Sankt Wolfgang, waarbij een watervliegtuig op de Wolfgangsee landde!

Bezienswaardigheden St. Wolfgang

De beroemdste bezienswaardigheid aan dit prachtige plaatsje aan de Wolfgangsee is de parochiekerk en bedevaartskerk van St. Wolfgang met het beroemde altaar van Michael Pacher. Tot de andere attracties in Sankt Wolfgang die zeker een bezoekje waard zijn, behoren onder andere de Friedskapelle, Kalvarienbergkapelle, Pilgerbrunnen, het raadshuis en het Bürgerhaus.

Activiteiten St. Wolfgang aan de Wolfgangsee

Het mooie dorp St. Wolfgang, de glooiende bergen in de omgeving, het natuurschoon en uiteraard de Wolfgangsee nodigen uit om actief te zijn tijdens je vakantie in het Oostenrijkse Salzkammergut en er zijn zowel activiteiten mogelijk tijdens de zomer en winter. Er is altijd wel iets in St. Wolfgang aan de Wolfgangsee te vinden dat bij je past!

Watersport

In de zomer kan er in de Wolfgangsee gezwommen en gedoken worden of van een van de andere watersporten te genieten. Met een gemiddelde watertemperatuur van 24 graden in de zomer is het water van het prachtige meer prettig te noemen. Er zijn aan de Wolfgangsee vele plaatsen te vinden waar er gebaad en gezwommen kan worden. Daarnaast bieden diverse bedrijven in St. Wolfgang cursussen aan om te leren
waterskiën, zeilen, surfen, snorkelen en scuba-duiken.

Wandelen en fietsen

Als je liever wandelt, dan biedt de Wolfgangsee uitstekende mogelijkheden! Er zijn diverse wandelpaden beschikbaar, die de wandelaar meenemen langs het meer, door bergen, bossen en weilanden en er zijn wandelingen beschikbaar voor zowel de recreatieve als meer ervaren wandelaar. Rond en langs St. Wolfgang lopen diverse bewegwijzerde fietspaden en mountainbikeroutes, waarbij er tochten zijn voor zowel beginners als ervaren fietsers.

Paardrijden

Als je meer geinteresseerd bent in paardrijden, dan is er voor jou in St. Wolfgang ook genoeg te beleven. Diverse bedrijfjes bieden activiteiten met paarden, terwijl er in Sankt Wolfgang ook ritten met een koets worden aangeboden.

Wintersport

Tijdens de winter kan je in St Wolfgang en omgeving ook aan wintersport doen. Er zijn in deze regio vijf skigebieden met in totaal 140 kilometer aan piste te vinden, waar je heerlijk kunt skiën en snowboarden.

Boottocht en Schafbergbahn

Sinds de tijd van de keizerlijke residentie aan de Wolfgangsee, is het mogelijk om rondvaarten op dit prachtige Oostenrijkse meer te maken en de omgeving vanuit een ander perspectief te bekijken. In Sankt Wolfgang is er ook een opstapplaats voor een boottocht over de Wolfgangsee. De Schafbergbahn is een tandradbaan die je vervoert naar de top van de Schafbergspitze op 1783 meter hoogte, van waar je een prachtig panorama hebt over de fraaie omgeving van de Wolfgangsee.

Winkelen

In St. Wolfgang vind je diverse winkeltjes waar je terecht kan voor je dagelijkse boodschappen, souvenirs en sportartikelen. Daarnaast vind je er shops waar kunstenaars en handwerklieden hun creaties verkopen. Zo vind je er er boetieks die onder handgemaakte zeep, houten speelgoed, kunst van glas en kaarsen verkopen.

Vakantiehuizen en Hotels St. Wolfgang aan de Wolfgangsee

Ben je op zoek naar een hotel in St. Wolfgang? Hotels in St. Wolfgang aan de Wolfgangsee zijn er voor ieder type vakantieganger en elk budget, van luxe hotels tot aan pensions, zodat er voor iedereen wel iets te vinden is!