Dorpen

St. Gilgen aan de Wolfgangsee

Wolfgangsee Bergen Meer Panorama

St. Gilgen aan de Wolfgangsee is een bekende en elegante vakantiebestemming aan de noordelijke kant van het meer. Het is een idyllisch plaatsje met modieuze flair, waar je zult genieten van het spectaculaire landschap in de Oostenrijkse regio Salzkammergut en de fraaie Wolfgangsee.

Historie St. Gilgen

Overblijfselen uit de prehistorie suggereren dat de omgeving van St. Gilgen al bewoond was in de prehistorie, maar de opkomst van St. Gilgen vond met name plaats tijdens de Wolgang-bedevaarten, de pelgrimstocht naar St. Wolfgang was destijds een van de belangrijkste religieuze tochten van Europa. Of je nu per boot wilde reizen of te voet via de Falkenstein, St. Gilgen lag sowieso op de route. Het dorp was zo geliefd en de bevolking groeide zo snel, dat de kerk tweemaal verbouwd moest worden door de eeuwen heen.

Na de entree van scheepvaart op de Wolfgangsee en de oprichting van het SKGLB Museum in de 19e eeuw nam de populariteit van Sankt Gilgen als zomerverblijf en toeristische trekpleister toe. Dit werd versterkt doordat diverse beroemdheden zich in dit Oostenrijkse dorpje vestigden en de ontwikkeling als toeristische regio heeft zich doorgezet tot de dag van vandaag.

Oorspronkelijk heette het dorp overigens Oberdrum, maar sinds de 19e eeuw wordt de huidige naam, St. Gilgen aan de Wolfgangsee, gebruikt, vernoemd naar de heilige St. Gilles.

Bezienswaardigheden St. Gilgen aan de Wolfgangsee

Mozart is nauw verbonden met St. Gilgen, aangezien de moeder en zuster van Wolfgang Amadeus Mozart in dit dorp aan de Wolfgangsee woonde. In Sankt Gilgen vind je dan ook het Mozarthaus Nannerl Museum, waar aandacht besteed wordt aan de Mozart familie en dan met name Wolfgang’s zuster Nannerl. Daarnaast vind je in het dorp bronnen ter ere van de moeder en de beroemde componist.

Daarnaast vind je in St. Gilgen een museum over muziekinstrumenten, en in het Wetzl- or Einsiedlerhäusl vind je interessante informatie over de lokale geschiedenis van het dorp en de regio.

Interessante religieuze bezienswaardigheden in St. Gilgen aan de Wolfgangsee zijn de Falkenstein Kerk tussen St. Wolfgang en St. Gilgen, de St. Konrad Kerk en de katholieke Parochiekerk, die een lange historie kent. Daarnaast ben je meer dan welkom om de monniken van het Europese klooster Aich te bezoeken. Je kunt in het klooster onder andere deelnemen aan een rondleiding of de heilige mis, de kruidentuin bezoeken, meedoen met een proeverij of de winkel bezoeken waar creaties te vinden zijn van goud- en zilversmeden.

Andere interessante attracties in St. Gilgen zijn de Kreuzstein en de romatische Kreuzstein waterval, het uitzicht vanaf Plombergstein en de Suissensee.

Activiteiten St. Gilgen

Als je actief wil zijn tijdens je vakantie in de Oostenrijkse regio Salzkammergut, dan is St, Gilgen aan de Wolfgangsee een uitstekende bestemming!

Tijdens de wintermaanden kunnen wintersportliefhebbers terecht op de Zwölferhorn, waar je tijdens het skiën en snowboarden ook kunt genieten van een fantastisch panoramisch uitzicht. Kinderen zullen ook veel plezier hebben op de Weisswand route, die ze met een slee af kunnen leggen.

Hou je meer van watersport? Uiteraard nodigt de Wolfgangsee uit om te zwemmen, snorkelen en scuba duiken. Daarnaast kun je in St. Gilgen ook terecht voor surfen, zeilen, waterskiën en surfen en zijn er goede plekken te vinden om te (vlieg)vissen.

In St. Gilgen, langs de Wolfgangsee en in de regio rondom het charmante dorpje zijn er prima mogelijkheden om te wandelen, waarbij je bij sommige eindbestemmingen van de wandelroutes wordt beloond met een prachtig uitzicht, zoals Plombergstein via de Brunnleitweg. De Zwölferhorn is ook een paradijs voor wandelaars, met het mooiste uitkijkpunt in het Salzkammergut. Ga via de Zwölferhorn kabelbaan met een van de gondels naar de top en daar kun je diverse wandelingen doen. Bijzondere aanbeveling verdient de Illinger Alm Wandelroute, een aantrekkelijke thematische wandeling, terwijl je onderweg in een van de hutten kunt genieten van lokale specialiteiten.

Uiteraard kan je in St. Gilgen aan de Wolfgangsee ook goed terecht met je fiets of mountainbike, er zijn diverse routes voor fietsen of MTBs beschikbaar, voor ieder niveau, van beginner tot de meer geoefende fietser.

Winkelen in St. Gilgen

In St. Gilgen vind je diverse winkels waar je diverse verse voedselwaren kunt kopen, waaronder de heerlijke schaap-producten van de familie Eisl, (biologische) groente en fruit, vlees en vleeswaren en de heerlijke lekkernijen van Cafe Konditorei Dallman aan de Mozartplatz.

Daarnaast kun je onder andere de winkels met goud en zilver van het Europese klooster, de Engelswerkstatt en de houtkunst-winkel bezoeken.

Vakantiehuizen en Hotels St. Gilgen aan de Wolfgangsee

Wil je een goed en leuk hotel in St. Gilgen? In dit idyllische dorpje aan de Wolfgangsee is voor ieder type reiziger en voor ieder type budget wel iets te vinden, van luxe hotels tot pensions en vakantiehuizen.