Bezienswaardigheden

Ochsenkreuz bij St. Gilgen

Ochsenkreuz St Gilgen

Het Ochsenkreuz is een bezienswaardigheid op een klein eilandje in de Wolfgangsee, iets ten westen van de Falkenstein, in de gemeente St. Gilgen.

Historie van het Ochsenkreuz

Het is een opvallende bezienswaardigheid tegen de achtergrond van het meer en de omliggende bergen. Het Ochsenkreuz heeft een interessante  en wordt geassocieerd met een lokale legende.

Een boer en zijn os

Volgens de legende was er een boer uit Abersee, die zijn os naar St. Gilgen bracht om te laten slachten. Onderweg schrok de os door een onverwachte lawine en viel in het meer. De boer kon niet zwemmen, maar wilde zijn os niet verliezen en klampte zich vast aan de staart van de os. De os trok de boer naar het kleine eiland in de Wolfgangsee, waar hij zich uiteindelijk in veiligheid kon brengen.

Uit dankbaarheid liet de boer een kapelletje bouwen ter ere van de os en zijn redding, hetgeen we nu dus kennen als het Ochsenkreuz, nabij St. Gilgen in de Wolfgangsee.

Vrij toegankelijk

Het Ochsenkreuz is vrij toegankelijk en tijdens alle seizoen te bereiken, maar is alleen per boot bereikbaar en van buiten te bezichtigen.